Anuntul initial
1.000 de cadre didactice din învăţământul preuniversitar
au oportunitatea obţinerii unei a doua specializări,
graţie demarării unui proiect cofinanţat
din Fondul Social European.
Celor 1.000 de cadre didactice din învăţământul preuniversitar li se oferă astfel o reală oportunitate de dezvoltare profesională, aceştia obţinând, la sfârşitul perioadei de până la 2 ani de studii de nivel postuniversitar, o diplomă de conversie profesională care să le faciliteze, spre exemplu, asigurarea normei didactice într-o singură şcoală. Ei vor deveni profesori mai bine pregătiţi, cu informaţii actualizate din domeniul disciplinei de studiu, beneficiind, totodată, de experienţa parcurgerii unui program modern de studii, adaptat nevoilor lor de formare, precum şi de condiţii şi facilităţi adecvate învăţământului la distanţă.
Fiecare cadru didactic implicat obţine un nou statut în comunitatea profesorală din care face parte conferind, implicit, stabilitate întregului sistem de învăţământ românesc. De asemenea, formarea celor 1.000 de cadre didactice se realizează în formatul educaţiei la distanţă şi fiecare program de studii conţine un modul de Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiei (TIC), procesul didactic beneficiind astfel de un nivel ridicat de utilizare a TIC.
Cele 12 domenii de specializare vizate sunt:
o Matematică
o Fizică
o Chimie
o Biologie
o Educaţie tehnologică
o Tehnologia informaţiei
o Limba şi literatura română
o Limba şi literatura engleză
o Limba şi literatura franceză
o Psihopedagogie
o Geografie
o Istorie
Prin toate componentele sale, proiectul răspunde concret cerinţelor atât de actuale ale dezvoltării durabile şi, implicit, exigenţelor politicilor şi strategiilor stabilite la nivel european privind formarea continuă a cadrelor didactice.
***
Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti este partener în cadrul proiectului intitulat „Formarea profesională a cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar pentru noi oportunităţi de dezvoltare în carieră” – POSDRU/57/1.3./S/32629. Proiectul a demarat la 1 ianuarie 2010 şi este selectat în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 (POS DRU) şi cofinanţat din Fondul Social European.
Proiectul se va derula pe o perioadă de 3 ani, fiind implementat de către Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, prin Unitatea de Management al Proiectelor cu Finanţare Externă (UMPFE), în parteneriat cu:
1. European Foundation for Quality in eLearning – EFQUEL
2. Universitatea Politehnică din Bucureşti
3. Universitatea Tehnică de Construcţii din Bucureşti
4. Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca
5. Universitatea Petrol - Gaze din Ploieşti
6. Universitatea Transilvania din Braşov
7. Universitatea din Bucureşti
8. SC OMNIA International SRL
9. SC Contrast Advertising SRL
Proiectul se implementează la nivel naţional, obiectivul general fiind acela de a crea oportunităţi de dezvoltare profesională pentru cadrele didactice din învăţământul preuniversitar, prin participarea acestora la programe de formare de nivel postuniversitar de calitate, adaptate tehnologiei educaţiei la distantă (ED). Tot din grupul ţintă fac parte şi cadre didactice din instituţiile partenere, 100 dintre acestea urmând să fie instruite în specificul educaţiei la distanţă.
Pe termen lung, proiectul generează efecte care-i asigură sustenabilitatea şi care vizează:
(a) îmbunătăţirea oportunităţilor de dezvoltare în carieră pentru cadrele didactice din învăţamântul preuniversitar, prin obţinerea unei diplome de conversie profesională;
(b) îmbunătăţirea capacităţii instituţiilor de învăţământ superior de a dezvolta şi implementa programe de formare continuă prin ED de calitate, adresate cadrelor didactice;
(c) un nivel mai bun de pregătire al elevilor şi studenţilor, care beneficiază de cadre didactice formate în spiritul metodelor interactive de predare-învăţare şi centrate pe elev/student şi care utilizează tehnologiile de informare şi comunicare (TIC) în procesul didactic;
(d) stimularea cadrelor didactice pentru participarea la educaţia permanentă şi crearea unei culturi a învăţării pe tot parcursul vieţii.
Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti şcolarizează 100 de studenţi pentru următoarele specializări:
o Matematică
o Tehnologia informaţiei
o Limba şi literatura română
o Limba şi literatura engleză
o Limba şi literatura franceză
Toate cheltuielile de şcolarizare vor fi suportate din proiect. Pentru mai multe informaţii privind proiectul „Formarea profesională a cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar pentru noi oportunităţi de dezvoltare în carieră”, puteţi contacta:
· Echipa Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic:
Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti,
B-dul Bucuresti, nr. 39, cod 100680,
Ploiesti, Romania, PO BOX 52
Tel.: + 40 244 575 598
Fax: +40 244 575 847
E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
Pagina web: http://conversii.masterprof.ro, http://www.upg-ploiesti.ro
· Echipa UMPFE:
Str. Spiru Haret nr. 10-12, etaj 2, Sector 1, 010176, Bucureşti
Telefon:+40 213 055 995; Fax:+40 213 055 996
E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
Pagini web: http://conversii.pmu.ro; http://proiecte.pmu.ro
Last Updated (Wednesday, 21 April 2010 13:33)